Proiectul de grădină comunitară a fost realizat la cererea Highclere Consulting și Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov, în cadrul programului FoodSHIFT2030, care vine să atragă atenția copiilor asupra cultivării legumelor și fructelor în mod natural, îndrumându-i totodată către o alimentație sănătoasă. Am inclus în proiect și plante medicinale și aromatice în speranța că datorită miresmelor lor minunate să le îndrăgească și copiii. Va fi o seră în care copiii pot planta răsaduri, iar atunci când vremea este favorabilă le pot transfera în straturile ridicate. În spatele serei este un loc de compostare pentru ca cei mici să învețe și despre reciclarea deșeurilor organice. Va fi și un mic parc cu pomi fructiferi, un loc cu umbră în care copiii se pot desfășura, se pot organiza picnicuri sau cursuri în aer liber.
Vor fi amplasate mese cu bănci, acoperite, pentru activități meșteșugărești și unde se poate consuma gustarea adusă de acasă, iar în apropiere va fi și o fântână cu apă de băut.
Intenția noastră a fost, în primul rând, de a proiecta un mic ecosistem în care plantele și animalele să se simtă în largul lor. Spațiul care face obiectul proiectului este înconjurat de copaci și arbuști plantați des, iar aceștia schimbă microclimatul oferind și protecție acestei zone.
Păsările vor primi și ele adăposturi, vor fi amplasate căsuțe, adăpătoare și locuri cu hrană pentru ele.
Am avut în vedere și perioadele de înflorire, din primăvara timpurie și până târziu în toamnă va fi mereu ceva care să ademenească albinele, fluturii și alte insecte benefice în polenizare și pentru recoltă care pot chiar să-și petreacă nopțile în „Hotelul insectelor”.
Considerăm că este important ca cei mici să înțeleagă că nu trebuie să le fie frică de insecte, că ele sunt folositoare și ajută la obținerea de recolte bogate.
Denumire: Grădină urbană destinat copiilor, FoodSHIFT2030
Beneficiar: Brașov
Faza: P.T.
Anul: 2022
Echipa de proiectanți: urb.peis. Tóth Eszter, ing.peis. Pulugor Jonathán, ing.peis. Molnár Tas Sándor.