Közösségi kert gyerekeknek

1000 mp, Brașov

Egy olyan közösségi kertet terveztünk a Highclere Consulting és Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov felkérésére a FoodSHIFT2030 program keretén belül, amely segít felkelteni a gyerekek érdeklődését a zöldségek és gyümölcsök természetes módon történő termesztése, valamint az egészséges táplálkozás iránt.
A projektbe belefoglaltunk továbbá gyógy- és fűszernövényeket is, remélve, hogy a kellemes illattuk nagy érdeklődést vált ki a gyerekek körében. Lesz melegház, amiben a gyerekek palántáztathatnak, majd amikor az idő engedi, kiültethetik azokat az emeltágyásokba. 

A melegház hátához került egy komposztáló is, hogy beletanulhassanak a szerves hulladékok újrahasznosításába. Lesz továbbá egy kisebb liget is gyümölcsfákkal, ahol a gyerekek árnyékos helyen a szaladgálhatnak, piknikezhetnek, tanulhatnak, valamint szabadtéri tanfolyamokon vehetnek részt.

Kézműveskedésre, tízórai elfogyasztására szolgálnak majd az árnyékolt piknikasztalok padokkal, és lesz a közelben egy ivókút is. 

Elsősorban egy olyan ökoszisztémát igyekeztunk megtervezni, amelyben mind a növények, mind az állatok jól érzik magukat. Sűrűn telepített fa és cserjés veszi körül a tervezési területet, ami megváltoztatja a mikroklímát, ezáltal pedig az ültetvény is védve lesz.

A madarak is otthonra találhatnak: házikóval, etetővel, itatóval is készülünk számukra.

A virágzási időszakokat sem hagytuk figyelmen kívül: kora tavasztól késő őszig mindig lesz valami, ami éppen oda vonzza a méheket, pillangókat és egyéb rovarokat, amelyek jótékonyak a beporzásra valamint termésre nézve, így akár ott is alhatnak a Bogár Hotelben.Fontosnak találjuk megértetni a gyerekekkel azt, hogy nem kell félni tőlük, ők hasznos lények, akik hozzásegítenek minket a gazdag terméshez. 

Név: Közösségi kert gyerekeknek, FoodSHIFT2030

Megrendelő: Brassó

Fázis: P.T.

Év: 2022

Tervezőcsapat: tájépítész tervező: Tóth Eszter, tájépítész mérnök: Pulugor Jonathán, tájépítész mérnök: Molnár Tas Sándor.

More projects