CURTEA CENTRULUI CULTURAL  BOD CAMPUS

2509 mp, Bod, județ Brașov

Locurile de joacă pentru copii sunt imprejmuite cu un gard viu pentru a permite supravegherea atentă a copiilor și pentru a împiedica accesul câinilor. Întreaga zonă este echipată cu bănci și coșuri de gunoi și se bucură de o umbră notabilă datorată vegetației. 

În cadrul zonelor de joacă pentru copii pe categorii de vârstă se utilizează materiale ecologice, lemn, piatră, nisip. Modulele vor fi proiectate având în vedere respectarea normelor de siguranță a locurilor de joacă europene impuse de Comitetul European pentru Standardizare (Standarde Europene DIN EN 1176-1177). 

Elementele de joacă sunt poziționate pe o platformă generoasă realizată dintr-o suprafață de protecție specială. Se asigură astfel o suprafață bună, confortabilă pentru organismul uman, iar în cazul căderii copiilor nu provoacă leziuni, spre deosebire de alte suprafețe dure precum cimentul sau asfaltul. Elementele de mobilier sunt reprezentate de elemente complexe de joacă, leagăne, module de cățărare, leagăne duble, tobogane în funcție de categoria de vârstă.

Am propus și suprafețe pavate pentru evenimente, zonă de alergat, joacă în aer liber după ploi (de ex. cu mingea). 

Suprafața totală cu pavaj prefabricat este de 424 mp.

Acest spațiu pavat leagă toate funcțiile propuse.

Ca destinație avem următoarele propuneri:

  1. Zonă destinată jocurilor 

Această zonă este destinată copiilor 3-6 ani: ansamblu de cățărare pe taluz, un complex de joacă cu leagăne, tobogane, trambulină, jucării pe arcuri și carusel)

2. Zonă cu nisip

Nisiparul are o suprafață de 50 mp, dotat cu 2 buc. de prelată umbrire triunghiulară cu stâlpi (5mx5mx5m), iar de-a lungul nisiparului pe partea N-V este prevăzut cu o bancă semicirculară de 16 ml (șezut din lemn de pin, fără spătar pe fundație propusă).

3. Zonă de atelier 

Într-o zonă cu pietriș decorativ de 46 de mp propunem o zonă destinată pentru organizarea atelierelor în aer liber, cum ar fi desenatul, jucat cu plastilină sau se pot folosi mesele pentru luat masa/picnic. Din zona de atelier avem o priveliște panoramică spre satul Bod.

4. Zonă de învățat/citit povești

Este un spațiu retras de citit povești sau de învățat în aer liber. Ca să creăm un spațiu intim am propus arbuști veșnic verzi împrejur.

5. Zonă de grădinărit

Este o zonă de activități de grădinărit, de învățat despre cultivarea legumelor și plantelor aromatice. Acestea vor fi plantate într-un pat înălțat din lemn cu dimensiunea 0.8 x 4,5 m. Lângă paturile înălțate există un spațiu de socializare, replantare prevăzut cu mese și bănci tip picnic și un leagăn dublu.

6. Traseu senzorial

Este o zonă de joacă și de mers desculț pe diferite texturi care au rol de a stimula simțurile.

Construcția este 8mx1m din lemn de esență tare în care se pot pune mulci, pietriș, mușchi, diferite tipuri de paje etc.

Denumire: CURTEA CENTRULUI CULTURAL  

Beneficiar: Bod, județ Brașov

Faza: S.F.

An: 2021

Echipa de proiectanți: urb.peis. Tóth Eszter, ing.peis. Pulugor Jonathán, ing.peis. Molnár Tas Sándor, ing.peis. Bernadett Böőr