BOD CAMPUS Óvoda udvara

2.509 nm, Bod, Brassó megye

Név: BOD CAMPUS Óvoda udvara – Botfalú, Brassó

Megrendelő: Botfalu, Brassó megye

Szakasz: M.T.

Év: 2021

Tervezőcsapat: tájépítész tervező: Tóth Eszter, tájépítész mérnök: Pulugor Jonathán, tájépítész mérnök: Molnár Tas Sándor, tájépítész mérnök: Bernadett Böőr.

A játszótereket sövény veszi körül, amely lehetővé teszi a gyermekek szoros felügyeletét, és megakadályozza a kutyák bejutását. Az egész terület padokkal és szemetesekkel van ellátva, a növényzet pedig árnyékot biztosít.

A játszóterek a gyerekek korosztálya szerint vannak felosztva, kialakításukhoz ökológiai anyagokat, fát, követ és homokot hasznosítanak.
A modulokat az Európai Szabványügyi Bizottság által előírt európai játszótér-biztonsági szabványoknak megfelelően tervezik (DIN EN 1176-1177 európai szabványok).
A játékszerek tágas, különleges védőfelülettel ellátott térben találhatók. Így az emberi szervezet számára megfelelő, kedvező felületet biztosítunk, ahol a gyerekek eséskor sem sérülnek meg, mint más kemény felületeken, mint például a cement vagy aszfalt.
A bútorzat komplex, különböző életkornak megfelelő játékelemekből áll, hintákból, mászókákból, csúszdákból.

Rendezvényekhez, futópályához, eső utáni szabadtéri játékokhoz (pl. labdával) is javasoltunk burkolt felületeket. A teljes terület előregyártott burkolattal 424 nm. Ez a burkolt terület összeköti a tervezett funkciók mindenikét.

Funkcióként a következő javaslataink vannak:

  1. Játszótér  

3-6 éves gyermekek számára, rézsűs mászóelemek, játszókomplexum hintákkal, csúszdákkal, trambulinnal, játékok rugókon és körhinta.

2. Homokozó

50 nm homokozó, 2 db oszlopos háromszögű árnyékoló (5m x 5m x 5m), a homokozó észak-nyugati oldalán félkör alakú, 16 m hosszú pad áll (fenyőfából készült, háttámla nélküli ülőkével).

3. Kézműves udvar

A dekorkaviccsal ellátott 46 nm területet szabadtéri műhelytevékenyégek szervezésére javasoljuk, mint például rajzolás, gyurmázás. Az asztalokat uzsonnázásra/piknikezésre is lehet használni. A kézműves udvarról panorámakilátás nyílik Botfalura.

4. Tanuló/meseolvasó udvar

Félreeső terület, szabadtéri meseolvasásra, tanulásra alkalmas. Javasoltuk örökzöld bokrok ültetését az udvar köré, ami meghittebbé tenné a helyet.

5. Kiskert

A kertészkedés, zöldség és fűszernövény-termesztéssel kapcsolatos ismeretek elsajátításának helye. Fából készült, 0.8 x 4.5 m-es magaságyásba ültetik a növényeket. Az emeltágyások melletti tér szocializálódásra, újraültetésre alkalmas, piknikasztalokkal és kétszemélyes hintával ellátott.

6. Mezítlábas ösvény

Játszásra kialakított rész, az érzékelés fejlesztésére mezítláb lehet járkálni különféle textúrákon. Az építmény kemény fából készült, mérete 8 m x 1 m, lehet bele zuzmót, kavicsot, mohát, szalmaféléket és másokat helyezni.

 

More projects